ћ Ћ
RSS

Српско предузетништво и продавци магле

Пет, феб 26, 2010

Предузетништво

Текст објавила Политика: http://www.politika.rs/rubrike/ostali-komentari/Srpsko-preduzetnishtvo-i-prodavci-magle.sr.html

Најважнији мотор привреде једне модерне и развијене државе чине предузетници и мала и средња предузећа (МСП). Наша модерна, релативно капиталистичка, привреда је почела да се развија почетком 90-тих година прошлог века. Изазов развоја предузетништва сачекао је наше грађане потпуно неприпремљене. Као и много пута и у многим областима живота, наши грађани нису имали подршку државе какву заслужују.

Грађани старости између 20 и 40 година су почели да раде приватне послове у времену санкција, хиперинфлације, нестабилне инфраструктуре итд. Међутим, оно што се занемарује је да су ти људи живели и школовали су југословенској верзији комунизма и нису имали искуства како слободно тржиште функционише.

У периоду до 2000. године тржиште у СР Југославији није било отворено. Предузетници су у том периоду су имали бројна ограничења. Поред оних који намеће капиталистички систем они су имали и нелогичне законске акте, гломазну бирократију, споро и корумпирано судство, велику количину производа и услуга чије цене директно или индиректно контролише држава, сиву економију која цвета, универзитете који нису пратили развој капитализма и науке у свету, неприватизоване државне фирме, огроман број запослених који не примају плате…

Данас је ситуација нешто боља и наше предузетнике чекају нови изазови за које, примећује се, нису довољно припремљени.

Сада је олакшано основати предузетничку радњу, курс је релативно стабилан, царине на увоз се смањују, укинуте се визе за путовање у ЕУ, плате су вишеструко веће, сива економија је смањена, инфлација је подношљива… Међутим, на другој страни се примећује спора администрација, превише прописа и институција контроле, споро решавање судских спорова, лоше регулисано пензијско-инвалидско осигурање, велики број такси, нерзвијена привреда, лоша инфраструктура јужно од Београда, скупи кредити, злоупотреба монопола итд.

Надаље, на релевантним факултетима у нашој земљи се не изучава предузетништво или се изучава у скромном обиму. Оваква ситуација даје стимуланс лажним интелектуалцима и „продавцима магле“.

Управо је ово право поднебље за злоупотребу људи који желе да поштено раде, запосле друге људе и поштено зараде. Наши потенцијални, садашњи и будући предузетници не знају шта им тачно недостаје да би напредовали. Многи сматрају да је једино што им недостаје јесте – новац. Други сматрају да су везе и послови „испод жита“ оно што им треба да би основали фирму. Наравно да се без новца не може замислити пословање нити без добрих познастава. Међутим нико тим људима није рекао да је сујета један од главних „убица“ предузетника. За оне који су ипак успели да савладају своју сујету и да питају за савет сачекали су их бројни курсеви, семинари, интернет стране и државне институције да им „помогну“.

Не желим да сумњам у добу вољу државе да помгне предузетништву. Држава је основала Фонд за развој и Агенцију за развој малих и средњих преузећа али и још неколико институција се баве овим проблемом. Међутим, резултати нису добри што значи да се нешто мора мењати.

Већина оних који су ишли на курсеве, семинаре, часове и покушали да се више информишу наишли су на људе у оделима који су са осмехом говорили језиком који они готово да не разумеју. Акције, берза, фондови, маркетинг, „адвертајзинг“, „тотал дизајн“, брендинг, операциони и пројектни менаџмент, управљање трошковима…

Ти људи би им причали занимљиве приче, користили ове термине, забављали би их. Слушаоцима би било лепо док су ту. Међутим, шта су они од тога могли да примене у свом послу? Готово ништа. А шта су добили „продавци магле“? Изузетан хонорар.

Приметно је да се ниво информисаности, поготову код младих људи, мора подићи на виши ниво, како би лакше разликовали ову врсту људи или фирми од оних који заиста нуде решења. На тај начин они који су лоши ће морати или да поправе своју услугу или да угасе фирму. Они који су добри ће опстати и онда ће морати своје услуге стално да унапређују и тако се такмиче са конкуренцијом. Тако се ствара капитализам. Тако се напредује.

Tags: , , ,

5 Responses to “Српско предузетништво и продавци магле”

 1. Aleksandar каже:

  Postovani Miljane,
  Zainteresovao me je vas tekst,na temu strucnih prodavaca magle u oblasti ekonomije.Kako posedujem malo preduzece,smatram neophodnim edukaciju,kako sebe,tako i svojih zaposlenih,pa mi treba strucna i pozdana preporuka za neku od agencija,koje nam nece samo naplatiti svoje usluge,vec ce nam i objasniti i nauciti potrebne stvari.Molim za Vas odgovor.
  Lep pozdrav Aleksandar

 2. Миљан каже:

  Поштовани господине Александре,

  Хвала што сте се јавили. Радо ћу са Вама поразговарати о проблему. Да бих могао да Вам помогнем требале би ми додатне информације. Јавите ми се на моју е. пошту: miljan.premovic@yahoo.com

  Споштовањем,
  Миљан Премовић

 3. tool каже:

  врло занимљиво, хвала

 4. Миљан каже:

  Хвала и Вама. Ускоро ћу написати још један текст о српском предузетништву. Биће посматрано кроз историјску призму и са конкретним предлозима за развој.

 5. Lakatos каже:

  Superb inrmaoftion here, ol’e chap; keep burning the midnight oil.

Leave a Reply

Archibald Reiss Arcibald Arcibald Rajs Brand Branding Brend Cujte Srbi Economy Ecoutez les Serbes ekonomska entrepreneur Finland Gregory Mankiw Harvard Universtiy kriza LinkedIN Marketing Pjesivci Serbia Srbija Београд Бренд&Маркетинг Брендирање Велика депресија Влада Зачеће Племе Предузетник Предузетништво Професионалац Пјешивци Савет за брендирање Св. Јован Свети Свети Јован Светска Слава Срби Србија Стара Црна Гора Стиглиц економија економска криза рецесија