ћ Ћ
RSS

Истраживање „Discovery“ канала о српским мушкарцима

Нед, окт 31, 2010

Бренд&Маркетинг

“Водич за разумевање младих мушкараца” је темељна студија „Discovery“ канала спроведена над 25.000 мушкараца старости од 25 до 39 година у 25 земаља, октобра 2010. године. Земље које су обухваћене овим истраживанјем су Србија, Словенија, Велика Британија, Русија, Пољска, Шведска, Хрватска, Бугарска, Италија, Немачка, Норвешка, Холандија, Румунија, Француска, Шпанија и друге.

Истраживанје је показало да се млади Европљани данас могу сврстати у четири различите категорије:

1. ”Модерни и способни” – Припадници ове групе су породично оријентисани и, када имају децу, веома су посвећени очеви. Настоје да имају испуњене животе са много различитих дешавања, али труде се да их све избалансирају. У ову групу спада највећи број српских мушкараца, чак 58%, што је знатно више од европског просека који износи 42%.

2. ”Без обавеза” – овој групи припада само 14% младих српских мушкараца што је резултат сличан европском од 17%. Припадници ове групе не желе никакву одговорност у животу. Не желе брак и децу у овим годинама (25-39), а не брину се много ни о каријери.

3. ”Ја и само ја” – у ову групу спада само 10% младих мушкараца из Србије, што је заправо много нижи проценат од европског просека од 24%. Они стављају себе и своје потребе испред свега осталог. Заправо, они нису спремни да се скрасе, ожене, имају децу у овим годинама (25-39), али су им емотивне везе веома битне

4. “Хранитељ под притиском” – у ову групу спада 18% младих српских мушкараца, слично европском просеку од 17%. Они настоје да буду посвећени родитељи и имају прилично традиционалан поглед на своју улогу у породици. Верују да жена одгаја дете боље него мушкарац и сматрају да је њихова одговорност да обезбеђују новац за породицу, што им у данашњим условима ствара приличан стрес.

Истраживање „Discovery“ канала показало је између осталог да 89% српских мушкараца старости од 25-39 година сматра да је најбитнија ствар у животу једног дана постати отац и подизати породицу. Резултат је далеко изнад европског просека који износи 54% и заправо је највиши од свих европских земаља у којима је истраживање спроведено. Интересантно је и то да чак 68% српских мушкараца сматра да су добар спољашњи изглед и брига о њему веома важни, што је знатно изнад европског просека на ову тему који износи 49%. Осим тога, у поређењу са 75% Европљана, чак 86% српских мушкараца верује да је задовољство и уживање у послу важно колико и добра зарада.

Извор „Discovery“ канал – TLC Serbia: http://www.facebook.com/note.php?note_id=121026001287414

Tags: , , ,

Leave a Reply

Archibald Reiss Arcibald Arcibald Rajs Brand Branding Brend Cujte Srbi Economy Ecoutez les Serbes ekonomska entrepreneur Finland Gregory Mankiw Harvard Universtiy kriza LinkedIN Marketing Pjesivci Serbia Srbija Београд Бренд&Маркетинг Брендирање Велика депресија Влада Зачеће Племе Предузетник Предузетништво Професионалац Пјешивци Савет за брендирање Св. Јован Свети Свети Јован Светска Слава Срби Србија Стара Црна Гора Стиглиц економија економска криза рецесија