ћ Ћ
RSS

Kreativnost, marketing i prodaja magle

Чет, мај 19, 2011

Бренд&Маркетинг


Kada se pomene reč marketing, reakcije ljudi nisu najbolje. To se može razumeti kod onih koji se ne bave mandžmentom. Informacija sa porukom „marketing“ na televiziji prekida gledanje filmova, serija i emislija. Sve to može stvoriti negativne emocije kod gledalaca. Posle tog „nepopularnog“ obaveštenja, slede reklamne poruke, koje obično nisu uklopljene u sadržaj koji je gledalac do tada pratio.

Nisu samo „ne uklopljene“ reklamne poruke i pogrešna obaveštenja (umesto „EPP“ ili „reklame“ piše: marketing) kriva za lošu sliku marketing sistema u široj javnosti. Kada neko od političara (ili javnih ličnosti) uradi neki intrigantan potez koji izazove reakciju medija i javnosti, obično se on negativno kritikuje rečenicom: „To je on uradio samo zbog marketinga“ ili: „To je marketing“.

Marketing, u globalu, ima negativan prizvuk jer treba da „proda ono što kupac ne želi da kupi“. Što, izvorno, nije tačno. Svakako, on se može zloupotrebiti. Međutim, recite mi jednu stvar na svetu koja se ne može zloupotrebiti? Marketing sistemi postoje da istraže i profitabilno zadovolje potrebe ljudi.

Ovaj tekst ima prevashodni cilj da upozori na „prodavce magle“ u privredi koji su ubeđeni da je marketing reklama na televiziji ili baner na Internetu i ne libe se da to neprastano ponavljaju. Šta više, to nije ni dizajner koji crta ambalažu u „Corel“-u niti programer novog sajta.

Ako marketing nije reklama, nije dizajn, nije „svetska zavera“, šta je on zapravo? Sinergija inženjerskih procesa i umetinčkog pristupa sa ciljem da napravi profit ili uveća vrednost.

Svaka kreativnost dolazi iz znanja. Kreativnost koja nije u službi sticanja nekog materijalnog dobra od strane investitora je – umetnost. Da li ste Vi kao menadžment profesionalac spremni da plaćate nečiji umetnički pogled na proizvod Vaše firme? Spremni ste da se gledalac oduševi Vašom reklamnom kampanjom, a da pritom ne zna o kojoj se firmi ili brendu radi? Finansirate kreativne firme i dizajnere da njihove ideje pobeđuju na takmičenjima dobrih ideja? Zašto?

Da bi reklama imala pun efekat ona mora da bude planirana, a ne samo proizvoljno „ciljana“ na osnovu iskustva (!) ili „odlično osmišljena“. Reklame, baneri, sponzorstva, PR kampanje i dr. su finale procesa planiranja i među poslednjim projektima u stratškom planu.

Sve ovo ne znači da ne treba da angažujete kreativne firme i dizajnere. Naprotiv. Još manje znači da ne treba da donirate umetnike. Međutim, od važno je napraviti razliku jer su Vaš novac i reputacija u pitanju.

Marketing treba da istraži, doda vrednost, diferencira proizvod i naravno – da napravi profit. On je „kriv“ što ste oduševljeni novom „Reebok“ opremom ili sjajnim „Apple“ računarom!

Najjači svetski brendovi su ili nastali ili se održavaju zbog marketinga. Najvažniji proces u marketingu je početni, a to je istraživanje tržišta. Ako se ovaj deo uradi površno, ili se ne uradi, može doći do velikih problema. Čak je i „Coca Cola“ to osetila sa proizvodom „New Coke“.

Ukoliko se preskoči istraživanje tržišta, kao bazično polazište u planiranju marketing strategije, upada se u zamku improvizacije (što može mnogo da košta i dovede do bankrota). Bez naučno verifikovanih istraživanja tržišta ne možemo biti sigurni ko su tačno naši kupci, šta vole, zašto kupuju naš proizvod ili zašto ne, gde putuju, čime se voze… Ako nemamo takve informacije ne možemo napraviti analize. Zanemarimo li analize ne možemo valjano odrediti tok kampanje, izgled proizvoda, pružiti dodatnu vrednost kupcu, projektovati brend identitet i sl. Ne bismo smeli da se oslonimo samo na iskustvo (koje je svakako važno) ili na nečiju lepu „PowerPoint“ prezentaciju. Obavezno istražite tržište jer to rade najuspešnije kompanije na svetu.

2 Responses to “Kreativnost, marketing i prodaja magle”

  1. Yellem каже:

    I like both you and The Doctor’s Closet on FB! I super hope you pick my name. Not only do I never (seriously, never) win anything but I am a majah fan of the Bfrend!

Leave a Reply

Archibald Reiss Arcibald Arcibald Rajs Brand Branding Brend Cujte Srbi Economy Ecoutez les Serbes ekonomska entrepreneur Finland Gregory Mankiw Harvard Universtiy kriza LinkedIN Marketing Pjesivci Serbia Srbija Београд Бренд&Маркетинг Брендирање Велика депресија Влада Зачеће Племе Предузетник Предузетништво Професионалац Пјешивци Савет за брендирање Св. Јован Свети Свети Јован Светска Слава Срби Србија Стара Црна Гора Стиглиц економија економска криза рецесија